Kaj vsebuje jedilnik pri brezglutenski dieti?

Kaj vsebuje jedilnik pri brezglutenski dieti?

Gluten je lepek ali mešanica beljakovin, na katerega so preobčutljivi ljudje z alergijo ali celiakijo. Zato je jedilnik za brezglutensko dieto način življenja pri tej neredki avtoimuni bolezni. Reakcija ob stiku z glutenom za bolnike pomeni, da se njihove črevesne resice stanjšajo, kar telesu onemogoča, da dobi dovolj hranilnih snovi za oskrbo ostalih organov. V takih primerih se priporoča jedilnik za brezglutensko dieto. Pri tem ne smemo pozabiti, da se gluten dodaja tudi v kozmetiko, poštne znamke, ovojnice in podobno.

Pri pripravi jedilnika za brezglutensko dieto se svetuje, da se redno preverja seznam sestavin in hranilno vrednost kupljenih brezglutenskih izdelkov. Predvsem se pri žitnih izdelkih odločamo za tiste izdelke, ki imajo večji delež polnozrnatega žita in vlaknin. Zavedati se je potrebno, da z napačno pripravo brezglutenske diete telesu škodimo, saj se ob izločanju glutena izločijo tudi nekatera mikro in makro hranila, kot so vlaknine, nekateri minerali in predvsem določeni vitamini skupine B.

Popularizirana brezglutenska dieta

Brezglutenska dieta je do danes postala tudi neke vrste trend, ki se ga poslužujejo zvezdniki ter ostali posamezniki. Medtem ko je celiakija bolezen, kjer je edina rešitev vseživljenjska brezglutenska dieta, je slednja postala tudi trendovska izbira načina prehranjevanja. Zanjo se odločajo zaradi želje po izgubi teže, izboljšanja počutja, razdražljivega črevesja in podobno.

Predvsem jedilnik za brezglutensko dieto postane nesmiseln, ko vanj vključimo preveč procesiranih izdelkov, ki ne vsebujejo zadostnih hranilnih živil ali pa je zaradi neznanja vnos živil enoličen.V takem primeru brezglutenska dieta naredi več škode kot koristi. Zaradi poplave vseh informacij je posameznik lahko zelo zmeden. Če se vseeno odločite za prehranjevanje po jedilniku brezglutenske diete, se je te najbolje lotiti pod nadzorom zdravnika ali dobrega prehranskega svetovalca.

Sestava in primer jedilnika

Za zajtrk si skuhamo polento z rastlinskim mlekom ali pripravimo kos brezglutenskega kruha s kislim mlekom. Malica so lahko oreščki ali kos sadja. Za kosilo, ki je po navadi obilnejši obrok, si privoščimo dobro zelenjavno juho, mineštro s krompirjem, kot glavno jed pa meso z rižem in solato ali ajdovo kašo z gobami in zeleno solato. Večerja naj bo lažje prebavljiva, na primer mlečni riž s sadjem, prosena kaša s suhimi slivami ali kvinoja z zelenjavo. Na jedilniku se lahko znajdejo leča, kuhana špinača s krompirjem, testenine brez glutena, rižote, brezglutenski kruh … Priporočljiva so živila, kot so jajca, ribe, stročnice ter brezglutenska žita, kamor uvrščamo proso, koruzo, riž, brezglutenski oves, ajdo, amarant. Idej o obrokih ne zmanjka, ko se enkrat seznanimo z dovoljenimi oziroma prepovedanimi živili.

Brezglutenska dieta pomeni, da se morajo ljudje izogibati vsej hrani, ki naravno vsebuje gluten, ter tudi tisti, ki je z glutenom le kontaminirana in ga vsebuje le v sledovih.

Študije navajajo prednosti brezglutenske diete, saj naj bi s hrano brez glutena lajšali tegobe menopavze, pravilna brezglutenska dieta pomaga pri vzdrževanju telesne teže in zdrava hrana dobi večji pomen.

»Prepovedana živila« na jedilniku

Prehranjevanje po brezglutenski dieti pomeni izogibanje vsem vrstam žit, kot so pšenica, rž, oves, ječmen in izdelkom narejenih iz njih. Sem spadajo testenine, pice, zdrob, kruh ter juhe iz vrečke, ribe v konzervi, omake, določenih siri in paštete, saj ga proizvajalci velikokrat uporabijo kot aditiv. Prav tako moramo biti pazljivi pri mlečnih izdelkih, ki nimajo oznake brez glutena. Po standardih Evropske unije mora biti na izdelku jasno označeno, ali izdelek vsebuje gluten ali ne. Pri pijačah na brezglutenski dieti se odsvetuje uživanje žitne kave, žganih pijač, piva.

Previdno pri pripravi obrokov

Pomembna je predpriprava prostora in kuhinjskih pripomočkov, da bo končni rezultat res nekontaminirana hrana brez glutena. Pri pripravi brezglutenskih receptov za kruh natančno upoštevajte tip uporabljene brezglutenske moke in tudi količino slednje. Pazljivi moramo biti tudi pri uporabi količine tekočin vode, mleka … Ključ sta potrpežljivost in vztrajnost, da usvojimo vsa pravila pri pripravi in sestavi svojega jedilnika. Ko boste celoten proces optimizirali, bosta peka in kuha vedno lažji, hrana bo bolj pestra in okusnejša. Pri tem je pomembno, da se držimo pravila, da ločujemo brezglutenska živila od ostalih v zaprtih posodah. Ne uporabljamo iste deske in noža kot za rezanje navadnega kruha. Torej, če je le mogoče, pri pripravi hrane uporabljamo ločene kuhinjske aparate. Živila vedno cvremo v svežem olju, v katerem predhodno niso bila cvrta živila, ki vsebujejo gluten (krušne drobtine). Pride namreč lahko do navzkrižne kontaminacije, ki se lahko zgodi med predelavo hrane. Nenamerna kontaminacija lahko predstavlja pomemben problem za bolnika, ki nevede užije gluten, kar vodi v poškodbe tkiv, še posebej ob dolgotrajni izpostavitvi.

Trenutno velja, da je najvišja dovoljena koncentracija glutena v živilih za bolnike s celiakijo pod 20 mg v kilogramu končnega izdelka pod pogojem, da so zaužita v običajnih količinah. Pri tem je pomembno zavedanje, da varna količina glutena ne obstaja. Varna je le njegova popolna odstranitev iz prehrane.

Vsak človek je planet zase in pomembno je, da se opazujemo ter eliminiramo stresne dejavnike iz vsakdanjika. V večini primerov je najboljša izbira predvsem raznolika prehrana, ki je nepredelana in ekološka.