V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za dopolnilno zavarovanje se pogovorno uporablja tudi izraz dodatno zdravstveno zavarovanje. Vsi državljani Republike Slovenije, ob urejenosti tako obveznega kot dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nimajo doplačil pri koriščenju zdravstvenih storitev.

Ker nam obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije zdravstvenih storitev v celoti moramo v večini primerov za zdravstvene storitve doplačevati. Temu se izognemo tako, da sklenemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Koliko krije obvezno in koliko dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zavarovanje dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje. Razmerja pri različnih zdravstvenih storitvah, med dopolnilnim in obveznim zdravstvenim zavarovanjem, določa Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Obvezno zavarovanje tako v povprečju krije okoli 70% stroškov zdravljenja, dopolnilno zavarovanje pa 30% stroškov zdravljenja.

Vsa pogosta vprašanja smo za Vas zbrali na enem mestu.

Vas zanima, če imate obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje že urejeno?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v sodelovanju z zavarovalnicami za prostovoljna  zdravstvena zavarovanja razvil aplikacijo, ki uporabnikom omogoča neposredno preverjanje podatkov o urejenosti zdravstvenega zavarovanja. Preko nje lahko preverite podatke o obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.

MNENJA STRANK
Metka iz Medvod "Edina stran, kjer lahko primerjam ugodnosti ob sklenitvi na enem mestu in izberem tisto, kjer dobim največ. "