V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za dopolnilno zavarovanje se pogovorno uporablja tudi izraz dodatno zdravstveno zavarovanje. Z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem pri obisku zdravnika nimamo dodatnih stroškov, oziroma ničesar ne plačujemo ali doplačujemo.

Kdaj mi zavarovanje prične veljati? 

Če stranka sklene zavarovanje danes, se šteje za datum sklenitve zavarovanja današnji datum, datum začetka zavarovanja pa jutrišnji datum. Če stranka sklene zavarovanje danes ob 23:50, ima kritje čez 10 minut oziroma ob 00:00. Seveda to velja le v primeru, da stranka sklepa zavarovanje pravočasno in nima čakalne dobe. Kaj je čakalna doba preberite tukaj.

Koliko me bo stalo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? 

Osnovna premija v ceniku vedno velja le za osebe, ki sklepajo zavarovanje pravočasno. V primeru, da ima oseba urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje več kot 1 leto, nato pa si želi urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje mora računati na doplačilo na premijo. Na kakšno doplačilo na premijo lahko računa pa si lahko preberete tukaj.

Koliko krije obvezno in koliko dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Obvezno zavarovanje tako v povprečju krije okoli 70% stroškov zdravljenja, dopolnilno zavarovanje pa 30% stroškov zdravljenja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko uveljavljate le z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.  Razmerja pri različnih zdravstvenih storitvah, med dopolnilnim in obveznim zdravstvenim zavarovanjem, določa Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Vsa pogosta vprašanja smo za Vas zbrali na enem mestu.

Vas zanima, če imate obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje že urejeno?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v sodelovanju z zavarovalnicami za prostovoljna  zdravstvena zavarovanja razvil aplikacijo, ki uporabnikom omogoča neposredno preverjanje podatkov o urejenosti zdravstvenega zavarovanja. Preko nje lahko preverite podatke o obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.

kartica za dopolnilno zdravstveno zavarovanje
MNENJA STRANK
Metka iz Medvod "Navdušena sem bila nad enostavno in hitro sklenitvijo. Super storitev, vse zavarovalnice na enem mestu. "