Denar

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje cena

Datum: 20.8.2019

Konec julija in začetek avgusta sta Vzajemna in Triglav napovedala zvišanje mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Neuradno je slišati, da bo premijo povišala tudi Adriatic Slovenica. Povišanje sicer še ni bilo uradno potrjeno, tako da dejansko ne vemo kdaj naj bi prišlo do povišanja in koliko naj bi se premija dejansko zvišala.

Zavarovalnica vzajemna je napovedala, da bo 1. septembra premijo brez popusta dvignila za 3,7 eur mesečno, kar pomeni, da se bo cena z 31,97 eur zvišala na 35,67 eur.
Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je na tiskovni konferenci povedal, da so se izdatki v zdravstvu v zadnjih letih povišali za milijardo evrov, čakalne vrste pa ostajajo, hkrati se kvaliteta zdravstvenih storitev ni dvignila in ostaja na enaki ravni kot prej.

Na Vzajemni so poudarili, da so v povišanje bili prisiljeni, saj v Slovenskem zdravstvu stroški nekontrolirano rastejo oziroma so v zadnjem času podivjali. Najbolj se bojijo, da se bo ta trend nadaljeval še v prihodnjih dveh letih, kar bo prineslo še dodatna povišanja premije.

Dodaten problem je zavarovalnicam, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje prinesel ZUJF, saj je pri večini zdravstvenih storitev bistveno povečal delež, ki ga krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje (in zmanjšal delež, ki je krit iz obveznega zdravstvenega zavarovanja). ZZZS so s tem močno razbremenili, hkrati pa poudarjajo, da brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ali doplačila ni niti presaditve organov.

Na Vzajemni poudarjajo, da če bi se vrnili na stanje pred ZUJF višanje premije ne bi bilo potrebno. Za lažje razumevanje so navedli primer, ko je posameznik za menjavo kolenskega sklepa pred 31.5.2012 moral doplačati približno 390 eur, danes pa mora brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja doplačati več kot 770 eur. Drug primer so zdravila z vmesne liste, ki so bila do leta 2012 krita 50 odstotno, zdaj pa so krita 90 odstotno. Tudi pri zobni protetiki in očesnih pripomočkih se je odstotek, ki ga krije dodatno zavarovanje dvignil na 90 odstotkov.

Na Triglavu, s 1.9 2019 višajo premijo iz 32,99 eur na 35,55 eur. Poleg vsega, kar so našteli že na Vzajemni, so na Triglavu dodali, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje financira program skrajševanja čakalnih dob.

Kakšne so cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri treh zavarovalnicah, ki le to ponujajo lahko preverite TUKAJ.

Obe zavarovalnici poudarjata, da sta bili v povišanje prisiljeni in, da je bilo povišanje nujno zaradi želje nemotenega zagotavljanja tekočih obveznosti do svojih zavarovancev. Zavarovalnice morajo v vsakem trenutku izpolnjevati obveznosti iz zavarovalnih pogodb.

Na Vzajemni poudarjajo, da bi brez povišanja premije, do konca leta beležili 9 milijonov evrov izgube, kar bi ogrozilo stabilnost financiranja zdravstva iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predsednik uprave Aleš Mikeln hkrati poudarja, da kljub drugačnemu vtisu v javnosti zavarovalnice na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že 3 leta v minusu. Vzajemna je v zadnjih treh letih v segmentu dopolnilnega zavarovanja imela 11,3 milijona evrov izgub.

Na Vzajemni so zaključili, da je politika v zadnjih letih zdravstvu le priskrbela več denarja, nihče pa ni vzpostavil reda in boljše organizacije v javnih zdravstvenih zavodih. Danes pa plačujemo račun.

Kako enostavno zamenjati zavarovalnico si lahko preberete TUKAJ.