nezgodno zavarovanje

Nezgodno zavarovanje in dodatno zdravstveno zavarovanje

Datum: 18.7.2018

Dodatno oziroma dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije stroške zdravstvenih storitev, nezgodno zavarovanje pa stranki nudi odškodnino zaradi nezgode.

Primer: Janez si je v hribih zlomil nogo. Reševanje, zdravljenje in rehabilitacija bi stala cca. 5000eur (če ima Janez urejeno zdravstveno zavarovanje, stroške krijeta obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sicer krije stroške sam). Janez pa je imel še polico nezgodnega zavarovanja, ki mu krije odškodnino 100eur na dan za zlom kosti ter 50eur na dan za bolnišnični dan zaradi nezgode. Janez tako lahko računa na 1000eur odškodnine za 20 bolnišničnih dni ter 3000eur za 30dni, ko je bila kost zlomljena.

V zgornjem primeru je jasno, da nezgodno zavarovanje nima povezave z zdravstvenim zavarovanjem. Janez bo odškodnino dobil, če ima sklenjeno nezgodno zavarovanje. Stroške zdravstvenih storitev pa bo moral v vsakem primeru poravnati.

Pri nezgodnem zavarovanju torej v primeru nezgode dobimo denarni znesek odškodnino, ki je predvsem namenjena izpadu dohodka, saj v času, ko smo poškodovani ne moremo opravljati svojega dela oziroma poklica.

Zdravstveno zavarovanje nam krije stroške zdravstvenih storitev. V Sloveniji obstaja zmotno prepričanje, da je zdravstvo zastonj, saj večina prebivalcev vedno le »pomaha« z zdravstveno izkaznico. Zdravstveni delavci nas oskrbijo in nikomur se ne sanja prav dosti koliko je storitev v resnici stala.

Vseeno pa z malce logike hitro ugotovimo, da rešilca, zdravnika, bolnice in zdravstvene domove nekdo mora plačati, da lahko vsak dan nemoteno delujejo. Temu je namenjeno zdravstveno zavarovanje.

V primeru, da ga nimate, boste račun morali poravnati sami.