Dodatno zavarovanje takoj

Dodatno zavarovanje prične veljati takoj le, če ga sklenemo pravočasno. Če zamudimo zakonsko določen rok, ki je en mesec, pademo v trimesečno čakalno dobo.

Velja pri vseh treh zavarovalnicah, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj morajo vse tri zavarovalnice upoštevati zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanja.

Ta zakon pa pravi, da če dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklepa oseba, ki je bila več kot en mesec brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ji mora zavarovalnica upoštevati 3 mesečno čakalno dobo, kar pomeni, da kritje prične veljati čez 3 mesece.

Dodatno zavarovanje takoj

Primer 1: Violeta Novak je bila študentka, s 1.4.2021 se je prvič redno zaposlila. 15.4.2021 je zbolela in obiskala zdravnika, ker je imela hude bolečine. Skladno z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju se DZZ vedno lahko sklene s tekočim datumov, veljati pa prične naslednji dan.
Violeta je zdravnika obiskala 7.00 in zdravstvene storitve je nujno potrebovala TAKOJ. Potrebna je bila takojšnja operacija, zato je Violeta stroške iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja morala plačati sama.

Violeta bi dopolnilno zavarovanje lahko sklenila isti dan 15.4.2021 in šla k zdravniku naslednji dan in vse stroške zdravstvenih storitev bi plačala zavarovalnica.

Če bi Violeta dobila bolečine ob 23.00 in bi zavarovanje sklenila do 00.00 istega dne, bi bilo zavarovanje že pravočasno sklenjeno (preden bi bila na vrsti po 00.00 naslednjega dne) in zavarovalnica bi plačala vse stroške zdravljenja.

Cena dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Primer 2: Matjaž Novak je padel z motorjem. Potreben je bil prevoz z reševalnim vozilo, več operacij, ležanje na oddelku intenzivne nege, rehabilitacija…..

Matjaž je bil brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in za vsako zdravstveno storitev je moral doplačevati iz lastnega žepa. Bil je fizično na psu, ko je slišal za stroške pa je doživel še psihični kolaps.

Ne bodite kot Matjaž, sklenite dopolnilno zdravstveno zavarovanje pravočasno na povezavi dodatno zz preko spleta.

Dodatno zavarovanje takoj

Pogosto nas bolniki na urgenci sprašujejo ali je možna takojšnja veljavnost, če plačam dopolnilno zdravstveno zavarovanje takoj za 3 mesece vnaprej.

Žal je odgovor, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje prične veljati takoj le, če ga sklenemo pravočasno.

Vse kar se da v tem primeru narediti je, da prestavite datum pri vašem zdravniku, če ne gre za nujno storitev. Če imate čakalno dobo in ste naročeni pri specialistu čez 3 mesece in 3 dni, bo celoten strošek zdravstvene storitve plačala zavarovalnica.

Kaj in koliko krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete na povezavi kaj vse plača dodatno zdravstveno zavarovanje.

Še eno bolj pogostih vprašanj je zakaj je država sploh uvedla 3mesečno čakalno dobo?

Sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je žal vzdržen le, če vsi zavarovanci ves čas plačujemo zavarovanje. Če 3 mesečne čakalne dobe ne bi bilo bi vsakdo sklenil zavarovanje takrat, ko bi zbolel, ko bi ozdravel, pa bi prekinil s plačevanjem in zdravstveni sistem bi se sesul.

V trenutnem sistemu se večina prebivalstva zaveda, da zdravnika potrebujemo, ko zbolimo ali se poškodujemo, da nam zdravnik čez 3 mesece bolj malo koristi.

Zato ima v Sloveniji dopolnilno zdravstveno zavarovanje urejeno več kot 95,5% prebivalstva.

×

Ste našli iskano informacijo?