Kaj je dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje (kot pogovorno imenujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje) dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje. Državljani Republike Slovenije, ki imajo urejeno tako obvezno kot tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, so oproščeni doplačil ob koriščenju zdravstvene storitve v okviru javnega zdravstva.

Zelo pomembno je, da na začetku povemo, da z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem v bistvu mislimo na dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Pogovorno ljudje včasih namreč uporabljamo besedo dopolnilno drugič pa dodatno za isto zavarovanje. Pravilno se imenuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Kaj je dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje namreč krije razliko med celotno vrednostjo zdravstvene storitve, in vrednostjo, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da tistim zavarovancem, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ni potrebno doplačevati razlik za zdravstvene storitve, zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke (npr. za očesne pripomočke in zobno protetiko, ne nujne reševalne prevoze, zdravila na recept ipd.), dokler njihova vrednost ne preseže najvišje priznane vrednosti.

V pogovornem jeziku to pomeni: »Pokaži zdravstveno izkaznico in medicinsko osebje v okviru javnega zdravstva bo poskrbelo zate«. Seveda je pogoj, da imamo urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Če oseba nima urejenega zdravstvenega zavarovanja pa v pogovornem jeziku to pomeni: »Plačaj pa bomo poskrbeli zate«.

Zdravstveno zavarovanje torej nujno potrebujemo, če se želimo izogniti nepredvidenim visokim stroškom.

Kakšna je cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite TUKAJ.

PRIMER: Metka Novak je redno zaposlena medicinska sestra. Včeraj se je odpravila na smučanje. Žal se je med smučanjem ponesrečila. Neznani smučar se je zaletel v njo. Doživela je zlom stegnenice, zlom medenice, potrebna bo zamenjava kolenskega sklepa, operacija noge,…

Metka Novak dela v zdravstvu in dnevno doživlja paciente brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zato ima dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno. Obvezno zdravstveno zavarovanje (prispevki, ki jih plačuje delodajalec) bo krilo cca. 12.000 eur stroškov operativnih posegov, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa približno 2500 eur. Potrebno je povedati, da v ceni ni stroškov reševanja in prevoza, stroškov bolnišničnega zdravljenja (Metka bo en mesec ležala v bolnici), stroškov rehabilitacije (fizioterapija, toplice). Tukaj bi Metka lahko računala še na vsaj cca. 5000eur stroškov v razmerju 70/30. Približno 3500 eur bo krilo obvezno zdravstveno zavarovanje, cca. 1500 eur pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zakaj dodatno zavarovanje ne prične veljati takoj si lahko preberete TUKAJ.

Zakaj bodo nekateri zavarovanci plačevali 80% višjo premijo si lahko preberete TUKAJ.

Kako enostavno zamenjati zavarovalnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

×

Ste našli iskano informacijo?