Kaj je obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je sestavljeno iz dveh delov. Iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vsi državljani smo vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje nam ne krije večine zdravstvenih storitev v celoti, zato je potrebno zdravstvene storitve doplačevati.

Doplačila lahko znašajo od 5 pa vse do 90 odstotkov cene zdravstvene storitve, zdravila ali medicinsko-tehničnega pripomočka. Ta doplačila so lahko zelo visoka, izognemo pa se jim lahko tako, da sklenemo dodatno zdravstveno zavarovanje.

Obvezno zdravstveno zavarovanje večini prebivalcev po zakonu plačuje delodajalec. Nezaposlene osebe si morajo obvezno zdravstveno zavarovanje plačevati same. To si uredijo na najbližji enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Osebe brez prihodkov pa lahko oddajo vlogo na najbližji enoti Centra za Socialno delo (CSD). V primeru, da CSD vlogo odobri, jim plačuje obvezno zdravstveno zavarovanje, v nekaterih primerih pa tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vse do poteka veljavnosti odločbe.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si v večini primerov plačujemo sami. Zavezanci za dopolnilno zdravstveno zavarovanje postanemo ko se redno zaposlimo oziroma konec šolskega leta v katerem dopolnimo 26 let, oziroma ko odpremo s.p. ali d.o.o.

Kaj je obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Čeprav je pravo ime za dopolnilno zdravstveno zavarovanje: Prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in je poudarek na prostovoljno, ima v Sloveniji cca. 95% zavezancev za doplačila to zavarovanje sklenjeno.

PRIMER: Matjaž Novak je delal v gozdu. Med nakladanjem lesa mu je na nogo padlo deblo. Cena operacije noge znaša 3184 eur, od tega dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije 955 eur. Matjaž Novak ima dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno pri Triglav zdravstveni zavarovalnici, ki bo plačala 955 eur.

Janez Novak je igral nogomet. Pri igranju nogometa si je poškodoval koleno. Potrebna je bila artroskopija. Cena artroskopije je 517 eur, od tega 134 eur krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Janez Novak ima dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno pri Vzajemni, ki bo plačala 134 eur.

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ugodnosti, ki jih prejmete ob sklenitvi lahko preverite TUKAJ. Kaj je obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Želite zamenjati zavarovalnico? Več o tem lahko preberete TUKAJ.

×

Ste našli iskano informacijo?