Kdaj moram skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje moramo skleniti, ko:

  • izgubimo statusa študenta ali dijaka,
  • ob koncu šolskega leta v katerem dopolnimo 26 let starosti,
  • se prvič zaposlimo,
  • odpremo s.p.,
  • postanemo družbenik v d.o.o., ali d.n.o.,
  • postanemo državljan RS,
  • želimo zamenjati zavarovalnico,
  • iz drugih razlogov nimamo urejenega zdravstvenega zavarovanja.

V vseh zgornjih primerih postanemo zavezanci za doplačila zdravstvenih storitev, zdravil ter medicinskih pripomočkov. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo vsi, izjema so otroci, šolska mladina, študenti in osebe, ki so po zakonu oproščene doplačil. Ob izgubi statusa dijaka/študenta, ob prvi zaposlitvi ali ob koncu šolskega leta v katerem dopolnimo 26 let starosti, priporočamo sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, da se izognemo doplačilom.

Kdaj moram skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje

PRIMER: Andrej Novak je študent. Jutri se bo redno zaposlil. S tem, ko se bo zaposlil bo postal zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Njegov delodajalec mu bo plačeval obvezno zdravstveno zavarovanje. Če bo sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, mu pri obisku zdravnika ne bo potrebno doplačevati zdravstvenih storitev.

Tim Novak je študent in je odprl d.o.o. S tem ko je odprl d.o.o. je postal zavezanec za dopolnilno in obvezno zdravstveno zavarovanje. Čeprav, če odpreš d.o.o. zakon ne predvideva, da se mora oseba redno zaposliti, ker je d.o.o. pisan na Tima, mora Tim začeti plačevati obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kdaj moram skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Koristen nasvet za mlade podjetnike je torej, da naj v mladih letih odprejo d.o.o. in ga napišejo na mamo ali očeta, saj bodo v tem primeru privarčevali na zdravstvenem zavarovanju. Razen seveda v primeru, da imajo posel, kjer bodo prihodki redni in se bodo redno zaposlili.

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite TUKAJ.

Kako preprosto zamenjati zavarovalnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

×

Ste našli iskano informacijo?