Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je sestavljeno iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Izognite se težavam in si uredite oboje.

Z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem se izognemo morebitnim visokim stroškom zdravstvenih storitev, saj nam v primeru bolezni ali nezgode stroške zdravljenja plača zavarovalnica. Kaj in koliko krije zdravstveno zavarovanje si lahko preberete na povezavi operacija brez dodatnega zavarovanja.

V Sloveniji so vsi otroci in mladina dokler se šolajo oziroma dokler imajo status študenta in dijaka oziroma najkasneje do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let zavarovani po starših. To pomeni, da jim država plačuje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Z izgubo statusa študenta ali dijaka oziroma konec šolskega leta v katerem so dopolnili 26 let, pa si morajo sami urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji

Enako velja za tujce, ki pridejo na delo v Slovenijo in študente, ki jih čaka redna zaposlitev ali odprejo svoj s.p. ali d.o.o.. Edina razlika je v dejstvu, da zaposlenim obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec v obliki prispevka, ki je odvisen od višine plače, medtem, ko morajo 26 letniki in tisti, ki so status izgubili plačevati mesečno premijo 26,13 eur (znesek velja dne 1.4.2021 ko pišemo ta članek) za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Sedaj, ko veste kaj je potrebno narediti vas zanima samo še kje in kako. Obvezno zdravstveno zavarovanje si uredite na najbližji enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje ZZZS. Če se boste redno zaposlili(velja da domačine in tujce) vam mora skladno z zakonom obvezno zdravstveno zavarovanje urediti delodajalec.

Vse ponudnike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, njihove cene in ugodnosti pa lahko preverite na povezavi kje urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kjer lahko izberete najprimernejšega ponudnika in zavarovanje tudi sklenete Online.

×

Ste našli iskano informacijo?