Pomoč pri lajšanju bakterijskih vnetjih kože

Pomoč pri lajšanju bakterijskih vnetjih kože

Celulitis je razmeroma pogosto bakterijsko vnetje kože, ki se pojavi v globljih plasteh usnjice in podkožnega maščevja. Običajno se bakterijsko vnetje kože kaže s pordelo in oteklo kožo, ki je ob dotiku topla in boleča. Prizadeti predel se lahko hitro širi, kar zahteva ustrezno zdravljenje z antibiotiki. Farmacevti in farmacevtski tehniki v lekarni igrajo pomembno vlogo pri prepoznavanju celulitisa ter svetovanju glede nujnosti obiska zdravnika.

Vzroki in dejavniki tveganja za celulitis

Bakterijsko vnetje kože celulitis lahko povzročijo različne bakterijske okužbe, najpogosteje s streptokoki ali stafilokoki. Prizadeti so lahko različni deli telesa, vendar so najpogosteje prizadete noge. Bakterije se običajno razmnožujejo na koži in lahko povzročijo vnetje ob manjših poškodbah ali razpokah. Bakterijsko vnetje kože se lahko razvije tudi zaradi ran, ugrizov žuželk ali glivičnih okužb stopal. Med dejavniki tveganja za celulitis so sladkorna bolezen, starost nad 65 let, imunosupresija in debelost.

 

Bakterijsko vnetje kože

Prepoznavanje simptomov celulitisa

Prizadeti del telesa običajno postane topel, otekel, boleč, občutljiv in pordel. Začetni znaki vključujejo rahlo rdečico, ki se hitro razvije v oteklino in občutljivost. Simptomi celulitisa so bolj očitni pri svetlejših tonih kože, medtem ko so pri temnejših tonih kože manj opazni. Pomembno je opaziti rahlo rožnato ali intenzivno rdečo obarvanost kože, ki jo lahko spremlja občutljivost, kar lahko olajša diagnozo.

Vloga lekarne pri prepoznavanju celulitisa

V lekarni ne morejo postaviti diagnoze celulitisa, to je v pristojnosti zdravnika. V primeru blagih lokalnih simptomov vas napotijo k zdravniku, ki bo uporabil vaše informacije za učinkovito diagnozo. Zdravnika bo zanimalo, kdaj so se simptomi začeli, kako se počutite in ali opažate dodatne simptome, kot so vročina, glavoboli ali splošno slabo počutje.

Zgodovina kožnih bolezni in tveganje za celulitis

Pri pregledu vas bo zdravnik verjetno vprašal tudi o morebitni zgodovini kožnih bolezni kot je ekcem, ter poškodbah kože, kot so ugrizi insektov, glivične okužbe ali nedavni kirurški posegi. Ti dejavniki lahko olajšajo vstop bakterij v podkožje in povzročijo razvoj celulitisa.

Sistemski simptomi in resnost celulitisa

V hujših primerih celulitisa se lahko pojavijo tudi sistemske težave, kot so povišana telesna temperatura, splošno slabo počutje, slabost, otrplost in spremembe na koži, kot so mehurji in bule, ki so napolnjeni s tekočino. V teh situacijah je nujno potrebna napotitev v bolnišnico zaradi možnosti razvoja sepse. Otroci, mlajši od enega leta, in posamezniki s šibkim imunskim sistemom ali oslabljenim zdravjem morajo prav tako poiskati nujno zdravniško pomoč, tudi če ne kažejo očitnih sistemskih simptomov.

Pomoč pri lajšanju bolečin in oteklin

Za lajšanje bolečin, ki jih povzroča bakterijsko vnetje kože celulitis, so lahko koristna protibolečinska zdravila, vključno s tistimi, ki so na voljo brez recepta, kot so paracetamol, naproksen ali ibuprofen. Pomembno je tudi, da ostanete dobro hidrirani, kar lahko pomaga pri splošnem počutju.

Ukrepi za zmanjšanje tveganja za celulitis

Če so prizadete noge, je priporočljivo, da jih redno dvigujete, da zmanjšate oteklino. Kljub temu pa se je treba izogibati premočni kompresiji. Redno čiščenje kože je ključnega pomena, saj lahko tako zmanjšate tveganje za vstop bakterij in razvoj celulitisa. Pri urezninah ali ranah je priporočljivo uporabljati antiseptično kremo, medtem ko ustrezna oblačila in obutev pomagajo preprečevati poškodbe kože.

Bakterijsko vnetje kože

Zakaj nastane gnojno vnetje lasnega mešička?

Bakterijsko vnetje kože v obliki gnojnega vnetja lasnega mešička se lahko pojavi na različnih delih telesa, kjer so prisotne dlake, pogosto pa prizadene predel vratu, dimelj in genitalni predel. Poškodba lasnega mešička, ki je lahko posledica trenja oblačil, britja ali epilacije, lahko sproži to vnetje. Značilen simptom vnetja je močno srbenje, ki ga pogosto spremlja.

Kako zdraviti gnojno vnetje lasnega mešička?

V zgodnji fazi je mogoče gnojno vnetje lasnega mešička zamejiti ali celo odpraviti s strožjimi higienskimi ukrepi. Pri napredovanem vnetju je priporočljivo uporabiti kremo ali mazilo z lokalnim protimikrobnim učinkom, ki uničuje povzročitelje okužb. Pomembno je, da ukrepate hitro, saj lahko napredovanje vnetja zahteva uporabo antibiotikov v obliki tablet ali lasersko zdravljenje. Če želite zmanjšati tveganje za poškodbe in okužbe lasnih mešičkov, je priporočljivo upoštevati naslednje ukrepe. Nosite ohlapna oblačila, da preprečite trenje kože oblačil, kar lahko povzroči draženje lasnih mešičkov.